De Chinese financiële markten worden steeds meer opengesteld voor buitenlandse beleggers. Dat komt onder meer tot uiting in de opname van Chinese aandelen en obligaties in toonaangevende wereldwijde indices. Ook pensioenfondsen die grotendeels passief beleggen in opkomende markten, krijgen daarmee automatisch een groeiend belang in China.

De grote Nederlandse pensioenfondsen kunnen met hun beleggingsbeleid bijdragen aan een grotere transparantie ten aanzien van milieubeleid, sociaal beleid en bestuur van Chinese ondernemingen. AXA IM en Instituut Clingendael willen met China Forum de kennis hierover vergroten, zodat beleggers beter kunnen meten wat de maatschappelijke invloed van hun portfolio is. Het doel is om met China Forum het gesprek aan te gaan met Chinese bedrijven en toezichthouders.

China Forum zal tijdens kwartaalbijeenkomsten onafhankelijke (Clingendael) experts uitnodigen om de ontwikkelingen in China en de initiatieven van de Chinese overheid in een geopolitieke context te plaatsen. Uiteindelijk zal dit leiden tot proactieve beleidsvorming en communicatie met de verschillende Chinese spelers op het vlak van selectiecriteria voor Nederlandse pensioenfondsen en het realiseren van een positieve impact op onder meer het klimaatvraagstuk.