Knooppunt Shanghai

In deze 5-delige podcastserie gaat Jort Kelder in gesprek met een eminent bataljon deskundigen over de strategie en groeiambities van China en de kansen en risico’s voor westerse bedrijven en beleggers die in China actief willen zijn.

Afleveringen

#5 CHINA NA CORONA - donderdag 18 juni 2020
Nu in China het normale leven weer enigszins op gang is gekomen, werpt Jort Kelder een blik op hoe China economisch en geopolitiek uit deze periode is gekomen. Kan de wijze waarop zij de crisis hebben getackeld ons helpen om de Chinezen beter te begrijpen? Te gast zijn Ties Dams van Instituut Clingendael en schrijver van het boek De Nieuwe Keizer, Henk Schulte Nordholt, sinoloog en publicist van onder meer China en de Barbaren en Arjen van Dijkhuizen, senior econoom binnen het Emerging Markets Team van het Economisch Bureau van ABN AMRO.

#4 DUURZAAM BELEGGEN IN CHINA  - woensdag 17 juni 2020
Duurzaam beleggen is een thema dat hoog op de agenda staat bij (institutionele) beleggers. Maar wat betekent dit als je gaat beleggen in China? Jort Kelder verkent de overwegingen van pensioenfondsen die in China actief zijn en brengt in kaart hoe je aan betrouwbare data op het gebied van duurzaamheid kunt komen. Te gast zijn Claudia Kruse, Managing Director Global Responsible Investment & Governance bij APG Asset Management en Wilco van Heteren, Executive Director Research bij Sustainalytics.

#3 INNOVEREN EN ONDERHANDELEN OP Z'N CHINEES - vrijdag 12 juni 2020
De innovatiekracht van Chinese bedrijven is veel groter dan vaak gedacht. In deze uitzending ontdekt Jort Kelder hoe Chinese bedrijven innoveren en leert hij de trucjes die de ondernemers daar gebruiken tijdens het onderhandelen. In deze derde aflevering zijn te gast Mark Greeven, Professor Innovatie en Strategie aan IMD in Zwitserland en Rogier van Bijnen, advocaat bij R&P Lawyers en woonachtig in Hong Kong.

#2 HET CHINESE VERLANGLIJSTJE - dinsdag 17 maart 2020
China is hard op weg om ‘s werelds grootste economie te worden. Jort Kelder verkent met twee deskundigen waar de Communistische Partij precies naartoe wil, hoe het daar denkt te komen en welke gevolgen die ambitie heeft voor Europa en de Verenigde Staten. Te gast zijn Bert Burger, senior econoom bij Atradius, en Frans-Paul van der Putten, onderzoeker bij Clingendael en betrokken bij het China Platform for European Institutional Investors.

#1 ZO WERD CHINA EEN WERELDMACHT - dinsdag 17 maart 2020
Van ontwikkelingsland tot wereldmacht. Jort Kelder onderzoekt de belangrijkste ontwikkelingen die ervoor zorgden dat China de afgelopen 30 jaar wist uit te groeien tot geduchte concurrent van Europa en de Verenigde Staten. Te gast zijn Bert Hofman, directeur van het East Asian Institute in Singapore, en Raphie Hayat, die als senior econoom bij Rabobank de economie van China volgt.