Bijdrage Christiaan Weijts Eindejaars Event AXA IM

  • 15 December 2022 (10 min read)

Voor de Eindejaarsbijeenkomst van AXA IM op 8 december 2022  schreef schrijver en columnist Christiaan Weijts de volgende bijdrage:

Op dit moment zijn alle kranten-, radio- en televisieredacties druk bezig om hun jaaroverzichten in elkaar te knutselen. En vandaag lijkt me een goed moment om even vooruit te blikken op al dat terugblikken. Het zal niet moeilijk zijn om een bingokaart te maken met alle kreten die al die slimme duiders straks zullen laten vallen.

Het was het jaar van de crisissen. Of van de ‘crises’, bij de kwaliteitskranten die nog Latijn spreken. Het was het jaar van Tubbergen, Ter Apel en Schiphol. Het jaar van Arib en Matthijs.

Maar de meest gehoorde zin zal denk ik zijn: ‘De coronapandemie ging naadloos over in de oorlog in Oekraïne.’

Naadloos vooral. Want wij houden van dat woord, dat gewoonlijk een positieve connotatie heeft. Proper, efficiënt. We houden van een wereld zonder hobbels en haperingen.

De coronamaatregelen vervielen op vrijdag 25 februari. De inval van Oekraïne was een dag eerder. Naadlozer kan haast niet. Je zou de Russen bijna complimenteren met hun timing.

Toch was er nog één klein kiertje dat niet was gladgestreken. De meeste maatregelen waren namelijk de vrijdag daarvóór, op 18 februari, al komen te vervallen.

Strikt genomen is er dit hele afgelopen jaar dus maar één week geweest waarin we er echt onbezorgd op los konden leven.

Ik weet niet of u zich nog kunt herinneren wat u met die ene week gedaan heeft. Zelf was ik die vrijdag bij een vriend op bezoek in de Achterhoek.

U kunt het volledige verhaal hieronder downloaden.