Corporate news

AXA IM en Instituut Clingendael lanceren China Forum

 • 11 February 2019 (10 min read)

 • Belang China in indices neemt gestaag toe
 • Actief beleggen bevordert transparantie op gebied ESG
 • China Forum wil kennis hierover vergroten

Vermogensbeheerder AXA Investment Managers en Instituut Clingendael lanceren samen China Forum, waarin bestuurders van de grootste Nederlandse institutionele beleggers kennis en ervaring uitwisselen over verantwoord beleggen in China. Het doel is om een gezamenlijk strategisch beleid te ontwikkelen dat economische belangen combineert met politieke en maatschappelijke factoren.

De Chinese financiële markten worden steeds meer opengesteld voor buitenlandse beleggers. Dat komt onder meer tot uiting in de opname van Chinese aandelen en obligaties in toonaangevende wereldwijde indices. Ook pensioenfondsen die grotendeels passief beleggen in opkomende markten, krijgen daarmee automatisch een groeiend belang in China.

De grote Nederlandse pensioenfondsen kunnen met hun beleggingsbeleid bijdragen aan een grotere transparantie ten aanzien van milieubeleid, sociaal beleid en bestuur van Chinese ondernemingen. AXA IM en Instituut Clingendael willen met China Forum de kennis hierover vergroten, zodat beleggers beter kunnen meten wat de maatschappelijke invloed van hun portfolio is. Het doel is om met China Forum het gesprek aan te gaan met Chinese bedrijven en toezichthouders.

Hanneke Veringa, country manager AXA IM Nederland: “De positie van China in de aandelen- en obligatieindices zal de komende jaren hard groeien. Indexproviders kijken naar verhandelbaarheid, maar niet naar de kwaliteit van bestuur en het type aandeelhouders. Door actief te beleggen kan de Nederlandse pensioenfondsindustrie zijn invloed aanwenden in het Chinese bedrijfsleven. Vooral op het gebied van klimaatverandering zijn hier grote stappen te maken.”

Het verduurzamen van de energievoorziening is een van de grootste projecten in China, deels gefinancierd met extern geld. Hierdoor is het land de grootste uitgever van groene obligaties geworden. Voor een verantwoorde keuze uit dit stijgende aanbod is gedetailleerde en betrouwbare informatie over de bestemming van het geld essentieel.

Zeker is dat China als economische macht en financiële markt niet meer weg te denken is in het beleid van professionele beleggers. Frans-Paul van der Putten, onderzoeker bij Instituut Clingendael, onderzoekt de opmars van China, onder meer in de rol van grote directe investeerder in Nederland. Tegelijkertijd verstevigt het land met de nieuwe Zijderoute de relatie met landen in Azië, Afrika en Europa. Van der Putten: "De opkomst van China is de belangrijkste geopolitieke trend van onze tijd.”

China Forum zal tijdens kwartaalbijeenkomsten onafhankelijke (Clingendael) experts uitnodigen om de ontwikkelingen in China en de initiatieven van de Chinese overheid in een geopolitieke context te plaatsen. Uiteindelijk zal dit leiden tot proactieve beleidsvorming en communicatie met de verschillende Chinese spelers op het vlak van selectiecriteria voor Nederlandse pensioenfondsen en het realiseren van een positieve impact op onder meer het klimaatvraagstuk.

  Over AXA Investment Managers

  (AXA IM) is een actieve, wereldwijd opererende langetermijnbelegger in uiteenlopende activa. We werken met klanten aan de ontwikkeling van oplossingen die hen mede helpen vorm te geven aan een betere toekomst voor hun beleggingen. Tegelijkertijd trachten we een positieve omslag te bewerkstelligen voor de wereld waarin we allen leven. AXA IM heeft een vermogen onder beheer van circa €740 miljard (per eind september 2018), biedt werk aan ruim 2.390 mensen wereldwijd en heeft 30 vestigingen in 21 landen. AXA IM maakt deel uit van de AXA Groep, een mondiale marktleider op het gebied van financiële bescherming en vermogensbeheer.

  Bezoek onze website: www.axa-im.nl

  Volg ons op Twitter @AXAIM

  Bezoek ons mediacentrum: www.axa-im.nl/media-centre

   

  Over Clingendael

  Het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen 'Clingendael' is een toonaangevende denktank en academie op het gebied van internationale betrekkingen. Met analyses, trainingen en publieke debat inspireert en equipeert het Instituut overheden, bedrijfsleven, ngo's en de samenleving in bredere zin, om zo een bijdrage te leveren aan een veilige, duurzame en rechtvaardige wereld. Zie ook www.clingendael.org